Ceder

Informatie en nieuws

Landgoed Stakenberg

Historie van het landgoed, hotel en bungalowpark

De Stakenberg is een heuvel bij Elspeet, die zijn naam heeft meegegeven aan de wijde omgeving: een speelterrein, een klimtoren, landgoederen, wegen, een grote heide. De Stakenberg vormde de grens (met paal of staak) tussen de heidevelden van de buurtschappen Leuvenum, Hulshort en Elspeet. Grafheuvels vormen een tastbaar bewijs van een Stakenbergse cultuur van respectabele ouderdom. Maar zelfs bij het begin van het kadaster – in 1832 – staat het gebied te boek als een zeer open gebied van zand en heide.

De geschreven geschiedenis begint pas begin vorige eeuw, toen een Fries echtpaar een stuk Stakenberg ontgon, met als naam Refugium, later ’t Hoge Hout. Midden vorige eeuw werd dit stuk van de Stakenberg en het Koloniehuis ’t Hoge Huis betrokken door het pensioen- en kinderfonds van de Post, Telegraaf en Telefoon (PTT), om een vakantiepark te beginnen voor PTT-medewerkers. Er kwamen vakantiehuisjes en verschillende recreatieve faciliteiten.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de PTT geprivatiseerd en wilde het park verkopen. De Nederlandse Staat kocht via de Dienst Landelijke Gebieden het voormalige Refugium en delen van het voormalige De Stakenberg. Een deel van de vakantiehuisjes – 13 – werd begin 2000 gesloopt en de gronden teruggegeven aan de natuur in het kader van Veluwe 2010.

Het resterende Landgoed De Stakenberg werd overdragen aan de nieuwe eigenaar Staatsbosbeheer. Hotel en bungalows werden verkocht. De nieuwe erfpachtnemer en exploitant, de huidige eigenaar van het Veluwe Hotel Stakenberg op het landgoed, heeft de vakantiebungalows verkocht. De lapjes grond werden daarbij in ondererfpacht aan de nieuwe individuele eigenaren uitgegeven. Op het park bevindt zich behalve het Veluwe Hotel Stakenberg ook een voormalige boerderij, nu de Regenbooghorst genaamd.